مدیرعامل سابق راه‌آهن ایران اظهار داشت: اگر روابط بین دو کشور آذربایجان و ارمنستان بهبود یابد و صلح برقرار شود دیگر پروژه خط راه آهن ایران و ارمنستان توجیهی ندارد و نیازی به ارتباط ریلی بین ایران و ارمنستان نیست.

احیای خط‌ آهن آذربایجان و ارمنستان از طریق دیپلماسی اقتصادی

خط آهن آذربایجان و ارمنستان

به نقل از محسن پور سیدآقایی درباره ایجاد خط ریلی ایران و ارمنستان و دور زدن آذربایجان با توجه به تحرکات اخیر این کشور در انسداد ارتباطات مرزی ایران و ارمنستان اینچنین بیان داشت: بین ایران و ارمنستان خط راه آهن قدیمی وجود داشت که از مسیر جلفا به آذربایجان و از آنجا به ارمنستان متصل می‌گشت اما بخشی از این خط آهن که سه کشور ایران، ارمنستان و آذربایجان را به یکدیگر متصل می‌کرد در جنگ سه دهه گذشته بین ارمنستان و آذربایجان منفجر و مسیر بین سه کشور قطع شد.

وی با بیان اینکه به غیر از این مسیر خط آهن دیگر و مسیر دیگری از ایران به این دو کشور وجود ندارد، بیان نمود: تا زمانی که بین دو کشور صلح برقرار نگردد و این خط آهن قدیمی احیا نشود نمی‌توان خط آهن مستقیمی به ارمنستان داشت.

مدیرعامل اسبق شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران در این باره افزود: در سال‌های گذشته با ارمنستان مذاکراتی برای احداث خط راه آهن جدید انجام گردید و ارمنستان بسیار متقاضی این بوده است که خط آهن جدید بین دو کشور کشیده شود اما مساله اینست که ارمنستان باید برای ثابت کردن علاقه‌مندی خود باید پروژه ساخت خط راه آهن جدید در خاک خود را آغاز و تا مرز مورد نظر خط آهن را احداث کند و این گونه نباشد که ایران به تنهایی مشغول به اجرای این پروژه باشد.

پورسیدآقایی افزود: در زمانی که مذاکرات بین ایران و ارمنستان برای ساخت خط راه آهن جدید جدی بود، مساله‌ای مطرح شد مبنی بر اینکه اگر ارمنستان به ساخت این پروژه علاقه دارد، تامرز ایران خط آهن بکشد و در غیر این صورت هزینه گزافی که ایران برای اتصال ریلی دو کشور انجام می‌دهد، فایده‌ای نخواهد داشت و یک ریسک محسوب می‌شود و در آن سالها هم هیچ تفاهمنامه‌ای بین دو کشور به امضا نرسید.

پورسیدآقایی با تاکید بر اینکه نکته بسیار مهم اینست که در بخش ریلی تقاضا بار قابل توجهی هم بین دو کشور وجود ندارد؛ یعنی حجم بار آنقدر قابل توجه نیست که توجیهی برای ساخت خط جدید داشته باشد، بیان نمود: طبق مطالعاتی که انجام گردید حجم بار بین دو کشور ایران و ارمنستان و نیز حجم بار ترانزیتی بین دو کشور آنقدر بالا نیست که ارزش ساخت و هزینه‌های بالای پروژه ریلی جدید را داشته باشد.

مدیرعامل سابق شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران بیان نمود: ضمن اینکه باید توجه داشته باشیم اگر روابط بین دو کشور آذربایجان و ارمنستان بهبود یابد و صلح برقرار شود دیگر پروژه خط راه آهن ایران و ارمنستان توجیهی ندارد و نیازی به ارتباط ریلی بین ایران و ارمنستان نیست. معتقدم با دیپلماسی اقتصادی و واسطه‌گری ایران می توان خط آهن ایران- ارمنستان- آذربایجان را احیا نمود تا نفع اقتصادی آن نصیب هر سه کشور شود و در ایران هم دوباره مسیر ریلی جلفا فعال باشد.

از امتیاز شما متشکریم