حتما به عنوان یک واردکننده بارها شده است که از شیپر (shipper) یا فروشنده و یا شرکت بارفرابر خود عبارت حمل و نقل کانسولیدیت را شنیده باشید. اما منظور از این عبارت در حمل و نقل بین المللی چیست؟
پاسخ بسیار ساده است. سیستم حمل و نقل کانسولیدیت (consolidate) در واقع تجمیع محمولات از شیپر (shipper) یا فروشندههای مختلف در یک انبار مرکزی است. پس از آنکه بارفرابر محمولات تمامی فروشندهها را در یک انبار مرکزی گردآوری کرد و هر کدام را بر اساس مقصد مورد نظر لیبیل و تگ زد تحت یک بارنامه سراسری / FBL یا بارنامه مستر هوایی به مقصد ارسال مینماید.
این کار دقیقا همانند کاری است که شرکتهای کوریر یا پستی انجام میدهند. اما این روش حمل فقط به محمولات حمل هوایی اطلاق نمیگردد. مثلا یک شرکت کریر بلغارستانی که ارائه دهنده خدمات حمل زمینی به صورت گروپاژ به مقصد ایران است ابتدا محمولات تمامی مشتریان خود را ( چه مقصد محموله ایران باشد و یا اینکه مقصد آن کشور دیگری باشد) به انبار خود میآورد. سپس تماما آن دسته محمولاتی که مقصد نهایی آنها به سمت ایران است را در یک کامیون و بارنامههای متعدد به کشور مقصد ارسال مینماید.
در نظر بگیرید که یک شرکت خدمات بار هوایی که در کشور چین مستقر است تمامی محمولات خرد و بزرگی که در شهرهای اطراف انبار خود میباشد را با پستهای داخلی نظیر پست SF به انبار خود میآورد. سپس تحت یک بارنامه MAWB و یک مانیفست از تمامی محمولات ریز و بارنامههای HAWB به مقصد ایران ارسال میکند. هنگامی که محموله به مقصد میرسد اقدام به تفکیک بارنامه مستر به چندین قبض انبار مختلف مینماید. این روند در بارنامههای دریایی نیز به همین صورت میباشد.
زمانبندی در حمل و نقل کانسولیدیت چگونه است؟
حال این سوال پیش میآید که بار هر فرستندهای در زمان خاصی حاضر میشود. پس آیا بار کسی که اول هفته حاضر است و بار کسی که در آخر هفته حاضر میشود در یک زمان ارسال میشود؟ پاسخ این سوال بستگی به شرکت حمل و نقل کانسولیدیتور (consolidator) دارد. هر چه میزان ورودی بارهای این شرکتها بالاتر باشد بار شما زودتر ارسال میشود. در این بین شرکتهایی هستند که با عنوان کردن سیستم حمل و نقل کانسولیدیت (consolidate) بار فرستنده را تا 15 الی ۳۰ روز در انبار خود نگهداری میکنند.