آغاز به کار کریدور ریلی تهران-استانبول-اسلام آباد

قطار کریدور ITI (اسلام‌آباد-تهران-استانبول)

قطار ترانزیتی پاکستان-ایران-ترکیه به مسافت ۶۵۴۳ کیلومتر که ۲۵۹۰ کیلومتر آن در داخل ایران واقع شده است، با انتقال محموله از واگن‌های پاکستانی به ایستگاه زاهدان شروع به کار کرد.

موضوع راه اندازی کریدورهای ترانزیتی ایران به خصوص در بخش ریلی، همواره از جمله موضوعات اساسی در اهداف برنامه ریزی توسعه کلان اقتصادی طی سال های اخیر بوده است که علیرغم وجود تحریم های اقتصادی ناعادلانه غرب علیه کشورمان، همواره توسط نهادهای مربوطه دنبال شده است.

سر انجام قطار کریدور ITI (اسلام‌آباد-تهران-استانبول) با حضور مقامات عالی رتبه پاکستان، سفرای ایران، ترکیه، قزاقستان و ازبکستان در اسلام آباد، در تاریخ ۳۰ آذرماه ۱۴۰۰ راس ساعت ۱۶ به وقت محلی پاکستان، حرکت خود را به سمت ایستگاه راه آهن زاهدان آغاز و امروز وارد کشورمان شد.

راه آهن جمهوری اسلامی ایران در خصوص نحوه سیر و مسیر این قطار توضیح داد که واگن ها و کانتینرهای پاکستانی با ورود به ایستگاه زاهدان، پس از انجام عملیات ترانشیپ، به مسیر خود به سمت ترکیه ادامه خواهند داد.

کریدورهای ریلی به لحاظ بهره مندی و پتانسیل بالای  آنها در حمل بار، ایمنی و هزینه حمل، بیشترین میزان توجه را در بخش ترانزیت به خود اختصاص داده اند که در این میان، کریدور ریلی موسوم بهITI (اسلام‌آباد-تهران-استانبول) یا همان کریدور سازمان اکو، یکی از شاخص ترین و مهم ترین ها به حساب می آید.

مسیر قطار ITI

این کریدور می‌تواند جایگزین مسیر دریایی کانال سوئز شود که قبل از این، کالا از بنادر پاکستان از مسیر دریایی و اقیانوس هند،‌ کانال سوئز و نیز دریای مدیترانه به ترکیه می‌رسید اما این مسیر جایگزین بسیار کوتاه ‌تر و ارزان ‌تر خواهد بود.
هر چند که توافقات انجام شده برای تردد از این مسیر ریلی به سال‌های گذشته بر می گردد اما از امروز این کریدور ریلی به صورت رسمی شروع به کار کرد. 

زمان پیش ببنی شده برای سیر این قطار بین استانبول و اسلام آباد نیز، ۱۲ روز پیش بینی شده است و این در حالیست که حمل دریایی کالا از بندر کراچی پاکستان به ترکیه حدود ۳۰ روز به طول می انجامد.

نخستین قطار کانتینری اسلام آباد-تهران-استانبول (ITI) در سال ۲۰۰۹ میلادی کار خود را آغاز کرده و در سال ۲۰۱۰ نیز برای ارسال کمک های بشردوستانه سازمان ملل به سیل زدگان پاکستان مورد استفاده قرار گرفت. اما پس از آن، به علت وجود موانع مختلف از جمله مشکلات فنی و عملیاتی، فعالیت آن متوقف گردید.

4.5/5 - (46 امتیاز)